Etichete

8 martie (1) 8 martie brasov (1) animale salbatice brasov (1) arta brasov (1) atractii turistice brasov (1) baruri brasov (1) biserica fortificata prejmer (1) biserica neagra (3) bistro de l'arte (1) bistro ma cocotte (1) brad craciun brasov (1) braosv (1) brasov (4) brasov tour (1) brasoveni (1) cafenele brasov (1) capitala culturala (1) case memoriale brasov (1) castelul bran (2) castelul peles (1) cazare brasov (1) ce fac in brasov (1) ce poti face in brasov (1) ceai et caetera (1) ceainarii brasov (1) cel mai frumos oras (1) centrul cultural reduta (1) cetatea prejmer (1) citeste in brasov (1) cluburi brasov (1) concerte brasov (1) cultura brasov (2) distractie brasov (1) dobrogeanu gherea (1) eliana mall (1) expozitii brasov (1) fast-food brasov (1) fauna brasov (1) festival 39 (1) graba (1) humanitas brasov (1) iarna brasov (1) in brasov (1) kasho lounge (1) lalele brasov (1) lent (1) livada postei (2) localuri brasov (2) mananc brasov (2) monumente brasov (1) munti brasov (1) okian (1) okian brasov (1) parcari brasov (1) parcul titulescu (1) piata sfatului (1) piata sfatului brasov (1) poiana brasov (3) popcorn (1) prejmer (1) pret intrare cetatea prejmer (1) prima scoala romaneasca (1) ratbv (1) restaurante brasov (5) rockstadt (3) sens giratoriu brasov (1) sergiana (1) stand up comedz brasov (1) strada sforii (1) tampa (1) tampa brasov (2) teatru brasov (2) teatrul dramatic brasov (1) timp liber (2) timp liber brasov (5) turism brasov (3) turnul alb brasov (1) urs brasov (1) urs tampa (1) viata de noapte brasov (1) viata sociala brasov (2)

joi, 12 mai 2016

Expoziții inedite în Brașov

Dacă ești un împătimit al artei, în toate formele ei, musai trebuie să vizitezi anumite locuri din Brașov. E fain că te poți bucura de expoziții inedite atât în aer liber, cât și în interior, în diverse muzee sau chiar localuri.
pictura expozitii brasov

Mie-mi place mult arta fotografică, așa că umblu mereu după locuri prin Brașov care să-mi încânte privirea cu expozițiile din domeniu, însă nu evit să mă bucur și de altfel de manifestări ale artei. Din expedițiile pe care le-am făcut până acum prin Brașov, am găsit locațiile astea, cele mai bune și des utlizate pentru diverse expoziții:

~ Turnul Alb din Brașov găzduiește tot mereu diverși artiști, talentați în domenii vaste. Am admirat aici cele mai inedite expoziții din Brașov, între care picturi biblice suprarealiste, portrete din bucăți de ziar, desene în cărbune și artă abstractă. E fain că adăpostesc și armuri de luptă, săbii, coifuri, lanțuri și alte asemenea și poți arunca un ochi și peste broșuri ce prezintă istoria locului, orașului sau chiar a întregului județ.

~ Galeriile de artă din Brașov. Am folosit pluralul pentru că sunt mai multe, da. Aici îți poți expune și tu operele de artă, mai ales dacă ești foarte talentat, având șansa să și vinzi ce produci sau reproduci. Amintim Kron-Art Gallery, Transilvania Art Gallery și Galeria Europe a Uniunii Artisticilor Plastici. Am găsit în aceste galerii opere vechi ale marilor pictori, caricaturi spectaculoase sau artă abstractă fără început și sfârșit.

~ Bistro de l'Arte încurajează tinerii să își expună năzbâtiile, fie că vorbim despre pictură, sculptură, desen sau fotografie, toate prezentate într-un mediu propice artei. Am avut ocazia să văd aici niște fotografii mai mult decât reușite și am cunoscut astfel artiști de seamă, ce meritau pe deplin promovarea într-un astfel de loc.

~ Expozițiile anuale din Piața Sfatului. An de an, vară de vară, în Piața Sfatului apar tot felul de artiști frumoși, ce expun diverse opere de artă, care mai de care mai inedite: fotografie, graffiti, pictură, portrete la minut, figurine din lut, sculpturi, olărit și multe altele. Inclusiv Muzeul de Istorie scoate planșe cu povești și legende, cu imagini spectaculoase ale vechilui Brașov sau date interesante despre clădirile din oraș.

~ Mozaicurile din Parcul Titulescu, cu care ne-am obișnuit deja de ceva ani, mutate adesea și în Piața Sfatului, sunt o altă formă de manifestare a artei cu care s-a deprins Brașovul. Lucrate într-un stil aparte, ele atrag privirile trecătorilor și prin temele abordate, adesea putând admira atât icoane cât și nuduri, portrete și peisaje. De neratat. Și partea bună e că stau săptămâni întregi la îndemâna noastră.

~ Figurinele din Piața Sfatului.Deși le-am menționat și mai sus, ele fac obiectul unui proiect inedit, intitulat “Corul Incoenților”, inițiativă ce merită menționată separat. An de an, peste 4000 de figurine de lut sunt expuse în marea piață. Ele simbolizează diferitele instanțe ale personalității umane și se pot achiziționa. Doritorii cumpără un bilet de tombolă în valoare de 5 lei, la finalul zilei făcându-se extragerile și desemnându-se câștigătorii. Banii colectați ajung la Hospice, Casa Speranței. Acum înțelegeți de ce am menționat expoziția de două ori.


turnul alb din brasov


~ Ceai et Caetera, acei oameni minunați care ajută pe oricine să își vândă produsele hand-made și să își expună operele de artă. La ceainăria din Schei găsiți de toate: genți confecționate de oameni talentați, bijuterii din fimo sau alte materiale, felicitări cu poveste, papioane, eșarfe, broșe. Și mai ales, în sala de jos, expoziții pe diverse teme, tablouri, desene, fotografii, schițe de design vestimentar, arhitecturale sau alte nebunii pe care probabil că nici nu le înțelegem. Cauți modalități de distracție în Brașov? Hai la ceainărie și alege un boardgame. Asta printre altele.

Așadar și prin urmare, avem unde ne scălda ochii, copleșiți de frumusețea operelor de artă pe care le admirăm. Tu ce expoziții interesante ai mai întâlnit prin Brașov? Dă-ne de știre și nouă!

vineri, 6 mai 2016

Locuri perfecte de răsfoit o carte, în Brașov

Și cum ne place să spunem despre noi, brașovenii, că suntem oameni citiți și culți, bineînțeles că avem și preferințe când vine vorba de a răsfoi o carte, o revistă de specialitate, un dicționar de limbi străine sau vreo enciclopedie. Și nu ne dăm niciodată în lături de la studiu. Sau cel puțin asta e impresia mea, despre noi, brașovenii.


citeste, brasov citeste, femeie cu carte

Deși majoritatea oamenilor citesc la ei acasă, comozi, pe pat, canapea sau fotoliu, este păcat să nu explorezi orașul și altfel: cu o carte-n mână, pe străzi, prin cafenele sau librării. Parcă și cheful de lectură se transformă și e drept, unele cărți nu merg lecturate fără un ceai sau o cafea la îndemână. Mie îmi place să răsfoiesc cărți, aici:

 

1. Pe livadă și la turnuri. Pentru necunoscători, în Livada Poștei, pe minunatul deal sau băncile dimprejurul său, la umbra bătrânilor copaci sau pe balansoare. Și cum mai nou avem și restaurante lângă Livada Poștei Brașov, în caz că ne roade stomacul de la prea multă lectură., acest spațiu verde devine un punct cheie în viața cititorului. Mai ales când te poți aventura pe aleile ce duc spre Maternitate, cu oprire la cele două turnuri, Turnul Alb și Turnul Negru. Cum să nu te oprești să lecturezi pe o bancă ce-ți deschide în față o priveliște de nedescris? Este imposibil să nu te relaxezi și să nu intri în transa cititorului desăvârșit.

 

2. Pe aleile parcurilor din Brașov. Eu prefer să citesc la umbra castanilor din Parcul Tractorul. E răcoare, miroase a pământ reavăn, e liniște și atmosfera numai bună pentru romane de acțiune. E cea mai bună alegere pe timp de vară, în zilele toride și uscate. Iar dacă iubești soarele și îți place să te dezmierzi cu aromele florilor colorate, de departe cea mai potrivită oază verde este Parcul Nicolae Titulescu. E în centru, adăpostește specii rare de arbori și este spectaculos, ce să mai. Cam plin și gălăgios dacă citești cărți greoaie, însă devine o alegere perfectă atunci când îți închei seara cu o plimbare prin centrul vechi.


plimbare tampa, citit tampa

3. Aleea de sub Tâmpa. Ideală pentru cei care iubesc aerul rece de munte și temperaturile mici, Aleea de sub Tâmpa este una din destinațiile mele preferate atunci când caut un loc potrivit pentru răsfoirea unor reviste. Căței, alergători, copii zburdalnici, conuri, ace de pin, alune de pădure și multe păsări, atmosferă ideală pentru lecturi ușoare și cititori deloc pretențioși. Mie tare-mi place Tâmpa, cu toate ale sale.

 

4. Librăriile din oraș. Și cum mai nou librăriile vin și cu opțiunea de a te găzdui temporar pentru a-ți duce la capăt misiunea de cititor înrăit, am ales și eu de câteva ori să-mi bag nasu-n carte chiar în locurile ce abundă în coperți colorate și diverse. Îmi place tare mult mireasma de ceai de la Cărturești, interiorul vechi al Librăriei Humanitas și spațiile uriașe de la Okian sau de la Șt.O.Iosif. E liniște, fiecare își vede de cartea lui, nu atragi priviri dubioase și te poți relaxa pe deplin. Perfect!

 

5. Cafenelele și ceainăriile din oraș. Nu obișnuiesc să citesc în baruri și cafenele din Brașov, însă când o fac, aleg cu grijă, ținând cont de muzica ce se aude în surdină, calitatea ceaiului și spațiu. Prima alegere e întotdeauna Ceainăria Ceai et Caetera, urmată de Anticafe AgileHub, destinată în totalitate activităților de genul. Când e loc, îmi place mult și la Tea Spot, Open Heart sau Bibliotheque. Acum depinde de toane, chef și pofte.

 

Voi unde alegeți să răsfoiți o carte? Mai dați-mi și mie idei, nu de alta, însă sunt un mare fan al schimbării. Și un mic secret, nu pot supraviețui fără cărți bune și ceai din plante de pe maidane românești.