Etichete

8 martie (1) 8 martie brasov (1) animale salbatice brasov (1) arta brasov (1) atractii turistice brasov (1) baruri brasov (1) biserica fortificata prejmer (1) biserica neagra (3) bistro de l'arte (1) bistro ma cocotte (1) brad craciun brasov (1) braosv (1) brasov (4) brasov tour (1) brasoveni (1) cafenele brasov (1) capitala culturala (1) case memoriale brasov (1) castelul bran (2) castelul peles (1) cazare brasov (1) ce fac in brasov (1) ce poti face in brasov (1) ceai et caetera (1) ceainarii brasov (1) cel mai frumos oras (1) centrul cultural reduta (1) cetatea prejmer (1) citeste in brasov (1) cluburi brasov (1) concerte brasov (1) cultura brasov (2) distractie brasov (1) dobrogeanu gherea (1) eliana mall (1) expozitii brasov (1) fast-food brasov (1) fauna brasov (1) festival 39 (1) graba (1) humanitas brasov (1) iarna brasov (1) in brasov (1) kasho lounge (1) lalele brasov (1) lent (1) livada postei (2) localuri brasov (2) mananc brasov (2) monumente brasov (1) munti brasov (1) okian (1) okian brasov (1) parcari brasov (1) parcul titulescu (1) piata sfatului (1) piata sfatului brasov (1) poiana brasov (3) popcorn (1) prejmer (1) pret intrare cetatea prejmer (1) prima scoala romaneasca (1) ratbv (1) restaurante brasov (5) rockstadt (3) sens giratoriu brasov (1) sergiana (1) stand up comedz brasov (1) strada sforii (1) tampa (1) tampa brasov (2) teatru brasov (2) teatrul dramatic brasov (1) timp liber (2) timp liber brasov (5) turism brasov (3) turnul alb brasov (1) urs brasov (1) urs tampa (1) viata de noapte brasov (1) viata sociala brasov (2)

miercuri, 29 noiembrie 2017

5 locuri unde poți mânca pe săturate, în Brașov



                Pentru că timpul nostru liber e extrem de prețios, destinațiile alese pentru petrecerea lui sunt la fel de importante. Noi ne-am oprit și ne vom opri tot mereu în aceste locații, chit că dorim doar să savurăm o cafea sau să ne potolim foamea. Și cu siguranță brașovenii tot pe aici se înfig în weekenduri și nu numai, că doar nu degeaba e întotdeauna plin și găsești mese cu „Rezervat” tot mereu. Așadar și prin urmare, cu spirit de sărbătoare:

                1. Festival 39. Încă nu am auzit individ, brașovean sau turist să aibă obiecții majore legate de acest loc. Umblă vorba că e o cafenea de fițe, însă ea își spune cafeneaua Brașovului de altădată. Și adevăr grăiește. Când abia intri și deja te întâmpină un pian și câteva zeci de tablouri cu vechi locuitori ai Brașovului, începi să te simți ca acasă, într-un sens neobișnuit. Acasă în Brașov, bătrânul oraș. Îți găsești o masă, te așezi liniștit, însă tot cu ochii pe pereți, primești meniul și comanzi. Au o mâncare absolut grozavă, la prețuri medii, mereu proaspătă și potrivit de caldă. Fiind mereu plin, aștepți un pic, însă rezultatul merită fiecare secundă în plus. Dacă vizitezi pentru prima oară Brașovul, Festival 39 te introduce perfect în atmosfera acestui oraș. Și da, te face să te simți ca un boier pe o moșie fructuoasă.

                2. Bistro de L’Arte.  Mâncare, mâncare și iar mâncare. Cea mai bună mâncare din oraș, părerea mea pur subiectivă, evident. Oamenii ăștia de la Bistro se joacă cu papilele noastre într-un stil de neînlocuit, combinând aromele ca-ntr-un curcubeu al plăcerilor: supă de morcov cu frișcă, supă franțuzească de ceapă, sandvișuri în unt cu carne rumenită, fondue au chocolat, apple crumble, nebunie-n farfurie. Și nu doar că au un meniu pe care trebuie să îl bifezi în totalitate, însă oamenii ăștia fac o sumedenie de chestii grozave. La ei poți cumpăra o cafea de la bar, băutură caldă ce va ajunge la un om sărman și înfrigurat. Tot la ei poți cere fără jenă mâncarea la pachet, ba chiar au și pornit o campanie de conștientizare în acest sens. Și tot la ei găsești produse locale, de la țărani, făcute cu dragoste și măiestrie. Nota 10, Bistro de L’Arte.
                3. Kasho Lounge. Un loc aerisit, deschis și simplu prin cromatică, însă atât de modern și extravagant. Principalul motiv pentru care mă opresc tot mereu aici e locația, fix în Livadă, între copaci și verdeață. Iar al doilea, bineînțeles, mâncarea. Au de departe cele mai apetinsante salate și cele mai inedite cocktailuri. Îl prefer vara, pe terasă, pitită la umbăr sub o umbrelă cu stil.

                4. Sergiana. La Sergiana nu te duci decât dacă ai burta lipită de spate și dorești să te îndopi cu preparate din, cu și despre carne. Este un restaurant cu adevărat românesc, cu specialități din toate colțurile țării. Meniul e mai greu de descifrant, însă prea original ca să nu îi faci măcar o poză într-una din vizitele tale la acest local. Au vinuri pentru toate gusturile, destul de tari, vă spun eu după ultima experiență, însă și remedii anti-mahmureală. Și cel mai mișto, pe lângă motivele tradiționale ce apar la fiecare pas, jumările și ceapa cu pâine proaspătă de casă, gratis fraților. Pe bune, pentru mine sunt suficiente ca să mă satur, și-s gratis, repet, însă nu ai cum să nu îți mai comanzi totuși o ciorbă de salată și o pomana porcului. Îmi plouă-n gură deja.


                5. Bistro Ma Cocotte. Ma Cocotte e un loc aparte, cochet și frumos decorat, cu mult alb și multe plante. E perfect pentru întâlniri lungi și discuții pe ton redus. Iar mâncarea, un deliciu, mai ales că aici găsesc ce să îmbuce și veganii și carnivorii deopotrivă. E un loc pentru toți. Au și meniul zilei, mereu diferit însă la fel de gustos zi de zi. Și da, cu 20 de lei te poți îndestula la Ma Cocotte. Nu trebuie totuși să ratați specialitățile raw vegan ale Corinei Bacălu, de departe cea mai cea maestră a bucătăriei fără foc. Recomand cu drag și dragoste de sănătate. Eu aici parcă aș fi în propria-mi bucătărie. O fi bine, n-o fi bine, mergeți de vedeți și mai ales, de gustați.

marți, 31 octombrie 2017

De ce este Brașovul cel mai frumos oraș din România?

            Nu există român sau turist străin care să nu-și fi trecut măcar o dată pe lista de destinații de vizitat musai în România, bătrânul oraș Brașov. E ca și cum ai merge prin Europa fără să te perinzi pe străzile celor mai frumoase și iubite orașe. De ce? Ei bine, pentru că orașul nostru de la poalele munților, are ceva aparte.

            Unde s-a mai văzut un astfel de oraș, străjuit de monumente ce vorbesc despre istoria locului, înconjurat de munți și dealuri, străbătut de râuri învolburate și plin de oameni prietenoși din cale-afară? Nicări. Nu ai cum să rămâi uimit în fața bogățiilor pe care le ascunde splendidul oraș bătrân. Și da, este un loc unde te simți ca acasă, indiferent că vii de la mare sau din destinații de vacanță exotice. Brașovenii sunt primitori, crâșmele din oraș sunt deschise pentru orișicine, iar peisajele dimprejurul orașului te lasă, la propriu, cu gura căscată.


            Și cum nu putem generaliza, vă spun motivele pentru care eu însămi cred că Brașovul va rămâne mereu pe locul întâi în topul preferințelor noastre. Începem cu-nceputul – munții și pădurile, dealurile și văile, crestele și culmile, pantele și prăpăstiile, hăurile și peșterile, carierele și grotele. Avem di tăti. Și asta poate confirma orice munțoman sau pasionat drumeț. În Brașov te poți cățăra, poți sări cu parașuta, parapanta, poți practica sporturi de vară și de iarnă deopotrivă, poți participa la maratoane și la concursuri sportive de orice fel, poți patina, te poți da cu skate-ul, bicla, rolele, schiurile, placa, poți face bungee, poți înota, dansa, alerga, poți face orice activitate sportivă dorești. Trebuie doar să învingi lenea și să-i dai bătaie.

            În Brașov nu ai cum să ignori peisajele. Oriunde te cațeri sau chit că stai pe străzi, în fața ta se deschid noi orizonturi. Sus pe Tâmpa, la pietrele lui Solomon, la Turnuri, pe Cetate, pe dealurile din Schei, pe masivul Piatra Mare, la Bunloc, în Poiana Brașov, în Râșnov și pe Piatra Craiului, oriunde te urci vei avea priveliști de neuitat, adesea completate de elemente spectaculoase precum cascadele, lacurile, râurile, peșterile, stejarii seculari, carierele de piatră, prăpăstiile, traseele montane deosebite și flora și fauna atât de diversă. Dacă îți dorești să explorezi natura, Brașovul este destinația ideală, mai ales când ea, natura, se completează perfect cu partea urbană a orașului.


            După o excursie ostenitoare, o tură cu sania sau un traseu dificil de bicicletă, Brașovul te cheamă în centru, pentru a te bucura de mâncarea deosebită, cu arome pe toate gusturile. Baruri și restaurante în centrul vechi din Brașov sunt cu duiumul, astfel încât cu siguranță vei afla ceva pe placul tău. Poți alege un local mai sofisticat sau te poți relaxa cu prietenii într-o atmosferă mai degajată. E loc pentru toți: Festival 39, Bistro de l'Arte, Cafeteca, Tea Spot, Ceai et caetera, Berăria Ciucaș, Die Stube, Pizza Strega, Pizza Roma, Dr. Jekelius – Pharmacy Cafe, Simone,  Pilvax, Prato, Casa Hirscher, Bella Musica, Cafe de Paris, Bibliotteque și multe, multe altele.

            Acum că ți-ai  satifăcut și nevoile de bază, poți admira Brașovul istoric, prin simple plimbări în partea veche a orașului sau chiar vizitând muzee și monumente diverse. Arhitectura clădirilor te va încânta, iar legendele și miturile din Brașov te vor surprinde, negreșit. Vei afla că avem în oraș Prima Școală Românească, Biserici vechi din vremuri demult apuse, muzee de istorie ce păstrează frânturi din Brașovul medieval, zidurile autentice ale Cetății Brașovului, troițe de pe vremea marilor domnitori, case în care au locuit mari scriitori și muzicieni, scrieri vechi în limbi clasice și povești despre luptători faimoși, vrăjitoare, turnuri ale infamiei, case bântuite, obiecte de valoare atent pitite în monumentele existente și astăzi, plus multe altele.

            Și nu în ultimul rând, Brașovul te așteaptă cu vestitele concerte de jazz, blues, cu festivaluri inedite, cu Junii Brașovului, cu târguri de alimente și berare, cu evenimente culturale și proiecte caritabile. Depinde doar de perioada în care alegi să poposești pe la noi. Îți garantez însă că este aproape imposibil să nu guști din diversitatea acestui oraș, indiferent când ajungi în vizită.


            Da, am mai spus-o și o repet: Brașovul este cel mai frumos oraș din România. Și da, nimic nu mă bucură mai mult decât să ies în parc, cu o carte după mine și să mă așez pe o bancă ferită de soare, la miezul lunii iulie, când miresmele mă învăluie discret, iar apa din fântâni bolborosește nestingherită. Și ar mai fi nenumărate, însă fiecare experiență este personală, iar micile bucurii ale vieți nu sunt mereu aceleași pentru toți. Numai haideți în Brașov, că el vă va încânta pe toți, de la mic la mare.