Etichete

8 martie (1) 8 martie brasov (1) animale salbatice brasov (1) arta brasov (1) atractii turistice brasov (1) baruri brasov (1) biserica fortificata prejmer (1) biserica neagra (3) bistro de l'arte (1) bistro ma cocotte (1) brad craciun brasov (1) braosv (1) brasov (4) brasov tour (1) brasoveni (1) cafenele brasov (1) capitala culturala (1) case memoriale brasov (1) castelul bran (2) castelul peles (1) cazare brasov (1) ce fac in brasov (1) ce poti face in brasov (1) ceai et caetera (1) ceainarii brasov (1) cel mai frumos oras (1) centrul cultural reduta (1) cetatea prejmer (1) citeste in brasov (1) cluburi brasov (1) concerte brasov (1) cultura brasov (2) distractie brasov (1) dobrogeanu gherea (1) eliana mall (1) expozitii brasov (1) fast-food brasov (1) fauna brasov (1) festival 39 (1) graba (1) humanitas brasov (1) iarna brasov (1) in brasov (1) kasho lounge (1) lalele brasov (1) lent (1) livada postei (2) localuri brasov (2) mananc brasov (2) monumente brasov (1) munti brasov (1) okian (1) okian brasov (1) parcari brasov (1) parcul titulescu (1) piata sfatului (1) piata sfatului brasov (1) poiana brasov (3) popcorn (1) prejmer (1) pret intrare cetatea prejmer (1) prima scoala romaneasca (1) ratbv (1) restaurante brasov (5) rockstadt (3) sens giratoriu brasov (1) sergiana (1) stand up comedz brasov (1) strada sforii (1) tampa (1) tampa brasov (2) teatru brasov (2) teatrul dramatic brasov (1) timp liber (2) timp liber brasov (5) turism brasov (3) turnul alb brasov (1) urs brasov (1) urs tampa (1) viata de noapte brasov (1) viata sociala brasov (2)

marți, 31 octombrie 2017

De ce este Brașovul cel mai frumos oraș din România?

            Nu există român sau turist străin care să nu-și fi trecut măcar o dată pe lista de destinații de vizitat musai în România, bătrânul oraș Brașov. E ca și cum ai merge prin Europa fără să te perinzi pe străzile celor mai frumoase și iubite orașe. De ce? Ei bine, pentru că orașul nostru de la poalele munților, are ceva aparte.

            Unde s-a mai văzut un astfel de oraș, străjuit de monumente ce vorbesc despre istoria locului, înconjurat de munți și dealuri, străbătut de râuri învolburate și plin de oameni prietenoși din cale-afară? Nicări. Nu ai cum să rămâi uimit în fața bogățiilor pe care le ascunde splendidul oraș bătrân. Și da, este un loc unde te simți ca acasă, indiferent că vii de la mare sau din destinații de vacanță exotice. Brașovenii sunt primitori, crâșmele din oraș sunt deschise pentru orișicine, iar peisajele dimprejurul orașului te lasă, la propriu, cu gura căscată.


            Și cum nu putem generaliza, vă spun motivele pentru care eu însămi cred că Brașovul va rămâne mereu pe locul întâi în topul preferințelor noastre. Începem cu-nceputul – munții și pădurile, dealurile și văile, crestele și culmile, pantele și prăpăstiile, hăurile și peșterile, carierele și grotele. Avem di tăti. Și asta poate confirma orice munțoman sau pasionat drumeț. În Brașov te poți cățăra, poți sări cu parașuta, parapanta, poți practica sporturi de vară și de iarnă deopotrivă, poți participa la maratoane și la concursuri sportive de orice fel, poți patina, te poți da cu skate-ul, bicla, rolele, schiurile, placa, poți face bungee, poți înota, dansa, alerga, poți face orice activitate sportivă dorești. Trebuie doar să învingi lenea și să-i dai bătaie.

            În Brașov nu ai cum să ignori peisajele. Oriunde te cațeri sau chit că stai pe străzi, în fața ta se deschid noi orizonturi. Sus pe Tâmpa, la pietrele lui Solomon, la Turnuri, pe Cetate, pe dealurile din Schei, pe masivul Piatra Mare, la Bunloc, în Poiana Brașov, în Râșnov și pe Piatra Craiului, oriunde te urci vei avea priveliști de neuitat, adesea completate de elemente spectaculoase precum cascadele, lacurile, râurile, peșterile, stejarii seculari, carierele de piatră, prăpăstiile, traseele montane deosebite și flora și fauna atât de diversă. Dacă îți dorești să explorezi natura, Brașovul este destinația ideală, mai ales când ea, natura, se completează perfect cu partea urbană a orașului.


            După o excursie ostenitoare, o tură cu sania sau un traseu dificil de bicicletă, Brașovul te cheamă în centru, pentru a te bucura de mâncarea deosebită, cu arome pe toate gusturile. Baruri și restaurante în centrul vechi din Brașov sunt cu duiumul, astfel încât cu siguranță vei afla ceva pe placul tău. Poți alege un local mai sofisticat sau te poți relaxa cu prietenii într-o atmosferă mai degajată. E loc pentru toți: Festival 39, Bistro de l'Arte, Cafeteca, Tea Spot, Ceai et caetera, Berăria Ciucaș, Die Stube, Pizza Strega, Pizza Roma, Dr. Jekelius – Pharmacy Cafe, Simone,  Pilvax, Prato, Casa Hirscher, Bella Musica, Cafe de Paris, Bibliotteque și multe, multe altele.

            Acum că ți-ai  satifăcut și nevoile de bază, poți admira Brașovul istoric, prin simple plimbări în partea veche a orașului sau chiar vizitând muzee și monumente diverse. Arhitectura clădirilor te va încânta, iar legendele și miturile din Brașov te vor surprinde, negreșit. Vei afla că avem în oraș Prima Școală Românească, Biserici vechi din vremuri demult apuse, muzee de istorie ce păstrează frânturi din Brașovul medieval, zidurile autentice ale Cetății Brașovului, troițe de pe vremea marilor domnitori, case în care au locuit mari scriitori și muzicieni, scrieri vechi în limbi clasice și povești despre luptători faimoși, vrăjitoare, turnuri ale infamiei, case bântuite, obiecte de valoare atent pitite în monumentele existente și astăzi, plus multe altele.

            Și nu în ultimul rând, Brașovul te așteaptă cu vestitele concerte de jazz, blues, cu festivaluri inedite, cu Junii Brașovului, cu târguri de alimente și berare, cu evenimente culturale și proiecte caritabile. Depinde doar de perioada în care alegi să poposești pe la noi. Îți garantez însă că este aproape imposibil să nu guști din diversitatea acestui oraș, indiferent când ajungi în vizită.


            Da, am mai spus-o și o repet: Brașovul este cel mai frumos oraș din România. Și da, nimic nu mă bucură mai mult decât să ies în parc, cu o carte după mine și să mă așez pe o bancă ferită de soare, la miezul lunii iulie, când miresmele mă învăluie discret, iar apa din fântâni bolborosește nestingherită. Și ar mai fi nenumărate, însă fiecare experiență este personală, iar micile bucurii ale vieți nu sunt mereu aceleași pentru toți. Numai haideți în Brașov, că el vă va încânta pe toți, de la mic la mare.