Etichete

8 martie (1) 8 martie brasov (1) animale salbatice brasov (1) arta brasov (1) atractii turistice brasov (1) baruri brasov (1) biserica fortificata prejmer (1) biserica neagra (3) bistro de l'arte (1) bistro ma cocotte (1) brad craciun brasov (1) braosv (1) brasov (4) brasov tour (1) brasoveni (1) cafenele brasov (1) capitala culturala (1) case memoriale brasov (1) castelul bran (2) castelul peles (1) cazare brasov (1) ce fac in brasov (1) ce poti face in brasov (1) ceai et caetera (1) ceainarii brasov (1) cel mai frumos oras (1) centrul cultural reduta (1) cetatea prejmer (1) citeste in brasov (1) cluburi brasov (1) concerte brasov (1) cultura brasov (2) distractie brasov (1) dobrogeanu gherea (1) eliana mall (1) expozitii brasov (1) fast-food brasov (1) fauna brasov (1) festival 39 (1) graba (1) humanitas brasov (1) iarna brasov (1) in brasov (1) kasho lounge (1) lalele brasov (1) lent (1) livada postei (2) localuri brasov (2) mananc brasov (2) monumente brasov (1) munti brasov (1) okian (1) okian brasov (1) parcari brasov (1) parcul titulescu (1) piata sfatului (1) piata sfatului brasov (1) poiana brasov (3) popcorn (1) prejmer (1) pret intrare cetatea prejmer (1) prima scoala romaneasca (1) ratbv (1) restaurante brasov (5) rockstadt (3) sens giratoriu brasov (1) sergiana (1) stand up comedz brasov (1) strada sforii (1) tampa (1) tampa brasov (2) teatru brasov (2) teatrul dramatic brasov (1) timp liber (2) timp liber brasov (5) turism brasov (3) turnul alb brasov (1) urs brasov (1) urs tampa (1) viata de noapte brasov (1) viata sociala brasov (2)

joi, 14 ianuarie 2016

5 legende depre Cetatea Râşnov

Oamenii spun multe legende despre Cetatea Râşnov, o structură fortificată aflată pe un deal din sudul oraşului cu acelaşi nume. Ea este compusă dintr-o incintă interioară şi una exterioară cu ziduri înalte de 5 metri. În incinta interioară se aflau casele locuitorilor, iar în incinta exterioară erau ţinute animalele. Cetatea în sine se mai numea şi cetate ţărănească deoarece principala ocupaţie a oamenilor care au construit-o era agricultura, cu alte cuvinte, erau ţărani. De-a lungul anilor cetatea Râşnov a fost asociată cu mai multe evenimente istorice, evenimente despre care am să vă vorbesc puţin.

atracţii Braşov


1. Cavalerii Teutoni

Se spune că cetatea a fost construită cel mai probabil între anii 1211 și 1225 de colonişti saşi aduşi de cavalerii Teutoni. Cetatea originală din lemn a fost reconstruită într-una de piatră cândva după plecarea cavalerilor din Ţara Bârsei. Chiar dacă nu există documente care să ateste aceste lucruri, cea mai veche parte a cetăţii este datată ca fiind din secolul al XIII-lea.

2. Gabriel Báthory
 
Singura dată când cetatea s-a predat a fost atunci când a fost atacată de principele Transilvaniei - Gabriel Báthory. Báthory era considerat inamic al saşilor datorită faptului că încerca să le ia din libertăţile personale. Atacul lui Báthory nu a făcut prea multe stricăciuni structurii propriu zise dar locuitorii cetăţii au fost obligaţi să se predea după ce soldaţi lui Báthory au blocat accesul la izvorul de unde se aproviziona cetatea cu apă. 

Râşnovenii s-au predat cu condiţia ca libertăţile personale să le fie respectate şi în cetate să rămână instalată garnizoana locală. După ce a ocupat cetatea, Báthory nu a respectat termenii alungând toţi locuitorii cetăţii şi a instalat o garnizoană formată din soldaţii săi. Cetatea a fost cumpărată de la Báthory pentru 3000 de florini.

3. Legenda Fântânii 

După ce a fost recuperată cetatea, locuitorii au decis să construiască o fântână pentru ca evenimentele ce i-au permis lui Báthory să pună stăpânire pe cetate să nu se mai întâmple. Conform unei legende fântâna a fost săpată de către doi prizonieri turci. Se spune că prizonierilor le-a fost promisă libertatea dacă reuşeau să sape fântâna în întregime. Conform legendei prizonierii nu numai că au săpat fântâna în întregime dar au şi scris versete din Coran pe pereţii acestei fântâni. În realitatea fântâna a fost construită de meşteri saşi.
   
O altă legendă a cetăţii Râşnov spune că în adâncul fântânii se ascunde o comoară. Se spune că în fântână sunt ascunse foarte multe monede de aur şi alte bogăţii.

4. Tragedii şi Comori

Într-un asediu din anul 1613 o parte a unui turn a fost distrusă. Sub rămăşiţele turnului au rămas arme, ghiulele de piatră, unelte de fier, instrumente şi ceramică, obiecte ce au fost descoperite în anul 2001. Pe lângă inventarul turnului au mai fost descoperite şi 416 monede de argint.
Cetatea a suferit numeroase tragedii de-a lungul anilor. În anul 1718 Râşnovul a fost afectat de ciumă, în urma căreia au murit 1161 de persoane. Tot în 1718 un incendiu puternic a izbucnit distrugând întregul oraş şi o parte din cetate, anume o parte din incinta interioară. În anul 1802 cetatea a fost lovită de un cutremur care a distrus o mare parte din turnurile acesteia.

5. Reşedinţă Regală

După ce castelul Bran a fost transformat în reşedinţa particulară a reginei Maria, locuitorii Râşnovului au decis printr-un consiliu orăşenesc să dea cetatea Râşnov viitorului rege Carol al II-lea, pentru transformarea cetăţii în reşedinţa sa personală. Se spune că această decizie a fost luată după ce locuitorii oraşului Râşnov au văzut de ce avantaje beneficiau locuitorii din apropierea castelului Bran. Carol nu a fost interesat de cetate spunând că nu vrea să locuiască într-o cetate medievală.

Legende despre Cetatea Râşnov sunt nenumărate, dar ceea ce ştim cu siguranţă este că această cetate rămâne una din atracţiile recunoscute ale Braşovului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu