Etichete

8 martie (1) 8 martie brasov (1) animale salbatice brasov (1) arta brasov (1) atractii turistice brasov (1) baruri brasov (1) biserica fortificata prejmer (1) biserica neagra (3) bistro de l'arte (1) bistro ma cocotte (1) brad craciun brasov (1) braosv (1) brasov (4) brasov tour (1) brasoveni (1) cafenele brasov (1) capitala culturala (1) case memoriale brasov (1) castelul bran (2) castelul peles (1) cazare brasov (1) ce fac in brasov (1) ce poti face in brasov (1) ceai et caetera (1) ceainarii brasov (1) cel mai frumos oras (1) centrul cultural reduta (1) cetatea prejmer (1) citeste in brasov (1) cluburi brasov (1) concerte brasov (1) cultura brasov (2) distractie brasov (1) dobrogeanu gherea (1) eliana mall (1) expozitii brasov (1) fast-food brasov (1) fauna brasov (1) festival 39 (1) graba (1) humanitas brasov (1) iarna brasov (1) in brasov (1) kasho lounge (1) lalele brasov (1) lent (1) livada postei (2) localuri brasov (2) mananc brasov (2) monumente brasov (1) munti brasov (1) okian (1) okian brasov (1) parcari brasov (1) parcul titulescu (1) piata sfatului (1) piata sfatului brasov (1) poiana brasov (3) popcorn (1) prejmer (1) pret intrare cetatea prejmer (1) prima scoala romaneasca (1) ratbv (1) restaurante brasov (5) rockstadt (3) sens giratoriu brasov (1) sergiana (1) stand up comedz brasov (1) strada sforii (1) tampa (1) tampa brasov (2) teatru brasov (2) teatrul dramatic brasov (1) timp liber (2) timp liber brasov (5) turism brasov (3) turnul alb brasov (1) urs brasov (1) urs tampa (1) viata de noapte brasov (1) viata sociala brasov (2)

marți, 12 ianuarie 2016

Plimbare la Cetatea Prejmer

Obiective Turistice in Brasov | Cetatea Prejmer


           Știu că săptămâna e abia la început, dar eu sunt cu gândul la weekend (de vină o fi și vacanța prelungită cu care m-am obișnuit).


Cetatea Prejmer



Voi renunța la aglomerația orașului, la colindatul magazinelor (suntem în perioada reducerilor),am în plan să vizitez sâmbătă Cetatea și Biserica Fortificată Prejmer. Aș fi preferat să fac plimbarea duminică, dar referitor la partea de program de vizită Cetatea Prejmer, duminică și luni este închisă, iar în cursul săptămânii programul este de la 09 la 15 (cel puțin pe timp de iarnă).

Sper că vremea va rămâne plăcută, dar și dacă va ninge (am cauciucuri noi de iarnă, sic!) planul rămâne neschimbat. După masa de prânz, luăm aparatul foto (am și smartphone, dar pozele făcute cu aparatul foto sunt cu mult mai reușite), niște gustări dulci, fructe (cei care au copii știu de ce) și plecăm.

Cu sinceritate vă spun că aștept cu nerăbdare să ajung și să-i spun puștiului meu de ce îmi place atât de mult Cetatea Medievală Prejmer. Sunt convinsă că la cei 5 anișori ai lui va descoperi asemănarea cu Biserica Neagră Brașov, aici mă refer la stilul gotic al construcției (chiar dacă nu va ști să-l definească). Îmi pare rău că nu există un ghid care să ne povestească tot felul de legende și mituri despre cetate. Eu știu prea puține:

  1.  Cea mai cunoscută legendă este aceea despre “Orga Morții”, un dispozitiv de luptă pe care erau poziționate mai multe arme cu care se trăgea simultan.
  2.  O legendă la fel de cunoscută spune că în cetate există o “odaie a impăcării” unde cuplurile cu probleme erau închise și obligate să mănânce din aceeași farfurie și cu același tacâm (nu știu în ce măsură funcționa, dar ținând cont de rata divorțurilor din ultimul timp, ar merita încercată metoda ).
  3.  O altă legendă mai puțin cunoscută spune că femeile din Prejmer sunt viclene. Se pare că în timpul unui asediu turcesc, cei din cetate au rămas fără provizii. A fost aleasă cea mai frumoasă și mai voluptoasă femeie din cetate care a fost urcată pe ziduri. Se pare că aceasta s-a dezbrăcat și a făcut gesturi obscene, fapt care i-a determinat pe turci să se îndepărteze (probabil că dacă acest lucru s-ar fi petrecut azi, rezultatul ar fi fost contrar, turcii ar fi fost mai motivați să atace cetatea).
  4.  Se spune că Prejmerul se mai numește și “Scaunul Fecioareleor” și asta dotorita unei înțelegeri dintre un nobil secui și turci care ar fi promis că va plăti tribut 200 de fecioare și 200 de pungi de aur.
 Sunt convinsă că mai există multe legende despre Cetatea Prejmer Brașov , în 800 de ani de existența a văzut multe și are tot atâtea de povestit. Trebuie să o vedeți cu ochii dumneavoastră, merită, unde mai pui că la Cetatea Prejmer taxa de intrare este doar 8 lei (redusă la jumătate pentru copii).

Internetul ne pune la dispoziție informații istorice și fotografii cu Cetatea Țărănească de la Prejmer, se vorbește mult depre Biserică, despre ziduri, despre motivul construcției, etc. Eu cred că prezența unui ghid ar face vizita și mai interesantă, ar construi o poveste, o poveste frumoasă și nemuritoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu