Etichete

8 martie (1) 8 martie brasov (1) animale salbatice brasov (1) arta brasov (1) atractii turistice brasov (1) baruri brasov (1) biserica fortificata prejmer (1) biserica neagra (3) bistro de l'arte (1) bistro ma cocotte (1) brad craciun brasov (1) braosv (1) brasov (4) brasov tour (1) brasoveni (1) cafenele brasov (1) capitala culturala (1) case memoriale brasov (1) castelul bran (2) castelul peles (1) cazare brasov (1) ce fac in brasov (1) ce poti face in brasov (1) ceai et caetera (1) ceainarii brasov (1) cel mai frumos oras (1) centrul cultural reduta (1) cetatea prejmer (1) citeste in brasov (1) cluburi brasov (1) concerte brasov (1) cultura brasov (2) distractie brasov (1) dobrogeanu gherea (1) eliana mall (1) expozitii brasov (1) fast-food brasov (1) fauna brasov (1) festival 39 (1) graba (1) humanitas brasov (1) iarna brasov (1) in brasov (1) kasho lounge (1) lalele brasov (1) lent (1) livada postei (2) localuri brasov (2) mananc brasov (2) monumente brasov (1) munti brasov (1) okian (1) okian brasov (1) parcari brasov (1) parcul titulescu (1) piata sfatului (1) piata sfatului brasov (1) poiana brasov (3) popcorn (1) prejmer (1) pret intrare cetatea prejmer (1) prima scoala romaneasca (1) ratbv (1) restaurante brasov (5) rockstadt (3) sens giratoriu brasov (1) sergiana (1) stand up comedz brasov (1) strada sforii (1) tampa (1) tampa brasov (2) teatru brasov (2) teatrul dramatic brasov (1) timp liber (2) timp liber brasov (5) turism brasov (3) turnul alb brasov (1) urs brasov (1) urs tampa (1) viata de noapte brasov (1) viata sociala brasov (2)

marți, 19 aprilie 2016

De ce sunt brașovenii molcomi?


Acum că v-ați decis să dați click pe acest articol, luați-o numa-ncet, că nu-i grabă și haideți să deslușim împreună misterul. Eu una am mari dubii cu privire la această afirmație, cum că brașovenii, ardeleni fiind, ar fi molcomi. Bine, e drept, analizez chestiunea prin prismă personală, eu fiind excepția care confirmă regula.

Uitându-mă în jur, pot observa totuși că da, sunt mai molcomi ca mulți alții, însă mi-s destul de neclare motivele. Am însă câteva suspiciuni, pe care ar fi grozav să le confirmați și voi, în funcție de experiența pe care o aveți.



- aerul rece de munte, în loc să-i mâne în luptă, îi trage în canapele. Deși născuți și crescuți într-un oraș situat la poalele munților, am vaga impresie că brașovenii nu sunt neapărat fani iarnă, poate doar cei născuți în lunile astea, care e musai să găsească motive de bucurie. În rest, abia dacă zărești oameni pe străzi, în afară de cei mici și agitați, între nămeți sau pe ger. E drept, excludem orele la care se pleacă la muncă și orele la care se întoarce lumea de la job.

- pauzele lungi și dese, cheia marilor succese. Am doar impresia, ori brașovenilor nu le ajung pauzele de masă? Așa au un stil de a savura mâncarea, de a se bucura de fiecare înghițitură, de a se gândi de cinșpe ori înainte de a comanda ceva, încât timpul efectiv de îngurgitare devine insuficient, aproape inexistent. Mereu îi vezi agitați în pauză de masă, plângându-se de puținul timp pe care îl au să înșface shaorma sau să soarbă din supă. Eu una halesc atât de repede, încât cei de lângă mine nici nu apucă să-și deschidă caserolele, așa că, iar mi-e greu să înțeleg nevoia asta a integrării mâncării în toate formele posibile. Și nu-i așa că își prelungesc mereu pauzele de țigară? O fi ceva strategie, știu ei pentru ce.

- brașovenii nu se grăbesc deși se grăbesc. Dragii de ei, brașovenii, se grăbesc doar cu vorba, că graba efectivă se limitează doar la te plânge că nu-ți mai ajunge timpul să faci și asta și cealaltă, afirmând lucrurile astea în timp ce mergi în ritm de melc pe trotuar, dacă se poate și în zig-zag. Deși niciodată grăbiți, ei sunt întotdeauna pe fugă. E drept, mai vezi și câte-un alergător pe ici pe acolo, câte-o domnișoară fugind grăbită pe tocurile-i subțiri sau câte-un taximetrist ce aleargă la mașina lăsată pe avarii cât timp a fost până la covrigărie. Cum vă grăbiți voi, oameni buni, în rimtul ăla atât de lent? Eu una când chiar sunt pe fugă, apăi fac 30 de minute dintr-un capăt în altul al orașului.

- întârzie mereu la întâlniri. 8 din 10 prieteni de-ai mei garantat vor ajunge cu minim 15 minute după ora stabilită pentru întâlnire, chit că vin cu mașina sau autobuzul ce circulă în mod normal la ore fixe. Nu știu cum se face, însă dacă vrei să valorifici timpul, îți chemi partenerul de discuții cu jumătate de oră mai devreme, că va ajunge astfel la ora stabilită, timp în care tu te poți bucura de orice altceva, nu de așteptat întârziatul în stradă. Îmi amintesc în facultate, când orele de curs începeau la fix și toți studenții ce făceau naveta ajungeau la oră decentă, în timp ce brașovenii aveau nevoie de timp suplimentar pentru a parcurge un drum de 10 ori mai scurt. Cum e posibil, nu știu. Însă este mai mult decât adevărat.

- lasă întotdeauna pe mâine ce pot face azi. O fi de lene, o fi de plictiseală, o fi din nepăsare, ceet este că brașovenii preferă să amâne treaba de azi pentru mâine. Bineînțeles, eu vorbesc acum din expriența întâlnirilor avute cu vecinii mei de oraș, în decursul a imediat 30 de ani. Și dacă îți spun că au o problemă de rezolvat și îi întrebi când merg să îi dea de cap, foarte rar vor spune chiar acum sau azi. Oare de ce? Că tot mai dulce-i amânarea și tot mai lungă ziua de mâine.

Nu sunt convinsă că de-asta sunt ei molcomi și nici măcar că sunt molcomi, însă e ceva în personalitatea lor care îi face mult mai relaxați comparativ cu cetățenii altor orașe. Așa-i, cum zic eu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu