Etichete

8 martie (1) 8 martie brasov (1) animale salbatice brasov (1) arta brasov (1) atractii turistice brasov (1) baruri brasov (1) biserica fortificata prejmer (1) biserica neagra (3) bistro de l'arte (1) bistro ma cocotte (1) brad craciun brasov (1) braosv (1) brasov (4) brasov tour (1) brasoveni (1) cafenele brasov (1) capitala culturala (1) case memoriale brasov (1) castelul bran (2) castelul peles (1) cazare brasov (1) ce fac in brasov (1) ce poti face in brasov (1) ceai et caetera (1) ceainarii brasov (1) cel mai frumos oras (1) centrul cultural reduta (1) cetatea prejmer (1) citeste in brasov (1) cluburi brasov (1) concerte brasov (1) cultura brasov (2) distractie brasov (1) dobrogeanu gherea (1) eliana mall (1) expozitii brasov (1) fast-food brasov (1) fauna brasov (1) festival 39 (1) graba (1) humanitas brasov (1) iarna brasov (1) in brasov (1) kasho lounge (1) lalele brasov (1) lent (1) livada postei (2) localuri brasov (2) mananc brasov (2) monumente brasov (1) munti brasov (1) okian (1) okian brasov (1) parcari brasov (1) parcul titulescu (1) piata sfatului (1) piata sfatului brasov (1) poiana brasov (3) popcorn (1) prejmer (1) pret intrare cetatea prejmer (1) prima scoala romaneasca (1) ratbv (1) restaurante brasov (5) rockstadt (3) sens giratoriu brasov (1) sergiana (1) stand up comedz brasov (1) strada sforii (1) tampa (1) tampa brasov (2) teatru brasov (2) teatrul dramatic brasov (1) timp liber (2) timp liber brasov (5) turism brasov (3) turnul alb brasov (1) urs brasov (1) urs tampa (1) viata de noapte brasov (1) viata sociala brasov (2)

joi, 12 mai 2016

Expoziții inedite în Brașov

Dacă ești un împătimit al artei, în toate formele ei, musai trebuie să vizitezi anumite locuri din Brașov. E fain că te poți bucura de expoziții inedite atât în aer liber, cât și în interior, în diverse muzee sau chiar localuri.
pictura expozitii brasov

Mie-mi place mult arta fotografică, așa că umblu mereu după locuri prin Brașov care să-mi încânte privirea cu expozițiile din domeniu, însă nu evit să mă bucur și de altfel de manifestări ale artei. Din expedițiile pe care le-am făcut până acum prin Brașov, am găsit locațiile astea, cele mai bune și des utlizate pentru diverse expoziții:

~ Turnul Alb din Brașov găzduiește tot mereu diverși artiști, talentați în domenii vaste. Am admirat aici cele mai inedite expoziții din Brașov, între care picturi biblice suprarealiste, portrete din bucăți de ziar, desene în cărbune și artă abstractă. E fain că adăpostesc și armuri de luptă, săbii, coifuri, lanțuri și alte asemenea și poți arunca un ochi și peste broșuri ce prezintă istoria locului, orașului sau chiar a întregului județ.

~ Galeriile de artă din Brașov. Am folosit pluralul pentru că sunt mai multe, da. Aici îți poți expune și tu operele de artă, mai ales dacă ești foarte talentat, având șansa să și vinzi ce produci sau reproduci. Amintim Kron-Art Gallery, Transilvania Art Gallery și Galeria Europe a Uniunii Artisticilor Plastici. Am găsit în aceste galerii opere vechi ale marilor pictori, caricaturi spectaculoase sau artă abstractă fără început și sfârșit.

~ Bistro de l'Arte încurajează tinerii să își expună năzbâtiile, fie că vorbim despre pictură, sculptură, desen sau fotografie, toate prezentate într-un mediu propice artei. Am avut ocazia să văd aici niște fotografii mai mult decât reușite și am cunoscut astfel artiști de seamă, ce meritau pe deplin promovarea într-un astfel de loc.

~ Expozițiile anuale din Piața Sfatului. An de an, vară de vară, în Piața Sfatului apar tot felul de artiști frumoși, ce expun diverse opere de artă, care mai de care mai inedite: fotografie, graffiti, pictură, portrete la minut, figurine din lut, sculpturi, olărit și multe altele. Inclusiv Muzeul de Istorie scoate planșe cu povești și legende, cu imagini spectaculoase ale vechilui Brașov sau date interesante despre clădirile din oraș.

~ Mozaicurile din Parcul Titulescu, cu care ne-am obișnuit deja de ceva ani, mutate adesea și în Piața Sfatului, sunt o altă formă de manifestare a artei cu care s-a deprins Brașovul. Lucrate într-un stil aparte, ele atrag privirile trecătorilor și prin temele abordate, adesea putând admira atât icoane cât și nuduri, portrete și peisaje. De neratat. Și partea bună e că stau săptămâni întregi la îndemâna noastră.

~ Figurinele din Piața Sfatului.Deși le-am menționat și mai sus, ele fac obiectul unui proiect inedit, intitulat “Corul Incoenților”, inițiativă ce merită menționată separat. An de an, peste 4000 de figurine de lut sunt expuse în marea piață. Ele simbolizează diferitele instanțe ale personalității umane și se pot achiziționa. Doritorii cumpără un bilet de tombolă în valoare de 5 lei, la finalul zilei făcându-se extragerile și desemnându-se câștigătorii. Banii colectați ajung la Hospice, Casa Speranței. Acum înțelegeți de ce am menționat expoziția de două ori.


turnul alb din brasov


~ Ceai et Caetera, acei oameni minunați care ajută pe oricine să își vândă produsele hand-made și să își expună operele de artă. La ceainăria din Schei găsiți de toate: genți confecționate de oameni talentați, bijuterii din fimo sau alte materiale, felicitări cu poveste, papioane, eșarfe, broșe. Și mai ales, în sala de jos, expoziții pe diverse teme, tablouri, desene, fotografii, schițe de design vestimentar, arhitecturale sau alte nebunii pe care probabil că nici nu le înțelegem. Cauți modalități de distracție în Brașov? Hai la ceainărie și alege un boardgame. Asta printre altele.

Așadar și prin urmare, avem unde ne scălda ochii, copleșiți de frumusețea operelor de artă pe care le admirăm. Tu ce expoziții interesante ai mai întâlnit prin Brașov? Dă-ne de știre și nouă!

vineri, 6 mai 2016

Locuri perfecte de răsfoit o carte, în Brașov

Și cum ne place să spunem despre noi, brașovenii, că suntem oameni citiți și culți, bineînțeles că avem și preferințe când vine vorba de a răsfoi o carte, o revistă de specialitate, un dicționar de limbi străine sau vreo enciclopedie. Și nu ne dăm niciodată în lături de la studiu. Sau cel puțin asta e impresia mea, despre noi, brașovenii.


citeste, brasov citeste, femeie cu carte

Deși majoritatea oamenilor citesc la ei acasă, comozi, pe pat, canapea sau fotoliu, este păcat să nu explorezi orașul și altfel: cu o carte-n mână, pe străzi, prin cafenele sau librării. Parcă și cheful de lectură se transformă și e drept, unele cărți nu merg lecturate fără un ceai sau o cafea la îndemână. Mie îmi place să răsfoiesc cărți, aici:

 

1. Pe livadă și la turnuri. Pentru necunoscători, în Livada Poștei, pe minunatul deal sau băncile dimprejurul său, la umbra bătrânilor copaci sau pe balansoare. Și cum mai nou avem și restaurante lângă Livada Poștei Brașov, în caz că ne roade stomacul de la prea multă lectură., acest spațiu verde devine un punct cheie în viața cititorului. Mai ales când te poți aventura pe aleile ce duc spre Maternitate, cu oprire la cele două turnuri, Turnul Alb și Turnul Negru. Cum să nu te oprești să lecturezi pe o bancă ce-ți deschide în față o priveliște de nedescris? Este imposibil să nu te relaxezi și să nu intri în transa cititorului desăvârșit.

 

2. Pe aleile parcurilor din Brașov. Eu prefer să citesc la umbra castanilor din Parcul Tractorul. E răcoare, miroase a pământ reavăn, e liniște și atmosfera numai bună pentru romane de acțiune. E cea mai bună alegere pe timp de vară, în zilele toride și uscate. Iar dacă iubești soarele și îți place să te dezmierzi cu aromele florilor colorate, de departe cea mai potrivită oază verde este Parcul Nicolae Titulescu. E în centru, adăpostește specii rare de arbori și este spectaculos, ce să mai. Cam plin și gălăgios dacă citești cărți greoaie, însă devine o alegere perfectă atunci când îți închei seara cu o plimbare prin centrul vechi.


plimbare tampa, citit tampa

3. Aleea de sub Tâmpa. Ideală pentru cei care iubesc aerul rece de munte și temperaturile mici, Aleea de sub Tâmpa este una din destinațiile mele preferate atunci când caut un loc potrivit pentru răsfoirea unor reviste. Căței, alergători, copii zburdalnici, conuri, ace de pin, alune de pădure și multe păsări, atmosferă ideală pentru lecturi ușoare și cititori deloc pretențioși. Mie tare-mi place Tâmpa, cu toate ale sale.

 

4. Librăriile din oraș. Și cum mai nou librăriile vin și cu opțiunea de a te găzdui temporar pentru a-ți duce la capăt misiunea de cititor înrăit, am ales și eu de câteva ori să-mi bag nasu-n carte chiar în locurile ce abundă în coperți colorate și diverse. Îmi place tare mult mireasma de ceai de la Cărturești, interiorul vechi al Librăriei Humanitas și spațiile uriașe de la Okian sau de la Șt.O.Iosif. E liniște, fiecare își vede de cartea lui, nu atragi priviri dubioase și te poți relaxa pe deplin. Perfect!

 

5. Cafenelele și ceainăriile din oraș. Nu obișnuiesc să citesc în baruri și cafenele din Brașov, însă când o fac, aleg cu grijă, ținând cont de muzica ce se aude în surdină, calitatea ceaiului și spațiu. Prima alegere e întotdeauna Ceainăria Ceai et Caetera, urmată de Anticafe AgileHub, destinată în totalitate activităților de genul. Când e loc, îmi place mult și la Tea Spot, Open Heart sau Bibliotheque. Acum depinde de toane, chef și pofte.

 

Voi unde alegeți să răsfoiți o carte? Mai dați-mi și mie idei, nu de alta, însă sunt un mare fan al schimbării. Și un mic secret, nu pot supraviețui fără cărți bune și ceai din plante de pe maidane românești.

joi, 28 aprilie 2016

Fauna orașului Brașov

Atenție! După ce citești articolul ăsta e posibil să devii expert în baruri și cafenele din Brașov, numai să nu rămâni de unul singur prin păduri. Eh, mai glumim și noi, nu e chiar atât de gravă situația, doar știți că în Brașov urșii și oamenii sunt cei mai buni prieteni.panorama piata sfatului Încep cu o povestioară, din zilele mele de glorie, mai precis, în perioada liceului. Am făcut liceul la Meșotă și ca să ajung acolo, trebuia să cobor din vârf de deal, de pe Dobrogeanu Gherea, spre Magazinul Star și apoi prin spate pe la Patria, să mă îndrept către Hidromecanica și de acolo, în curtea liceului. Nu îmi lua mult, să zic vreo 25 minute. Problema apărea totuși când realizam că pentru a ajunge la 7 fără 10 la liceu, era musai să plec pe la 6:20 de acasă. O să ziceți: păi și ce, mare chestie. Gândiți-vă că totuși vara, când e lumină la orele astea, liceenii sunt în vacanță. Așa că, cu noaptea-n cap, toamnă, iarnă, primăvară, aproape zi de zi, eu trebuia să străbat acest traseu. Într-o dimineață, eu prea obosită și înfrigurată și el prea înfometat și plictisit de păduri, am dat nas în nas unul cu altul. Ne-am privit vreo 5 minute, amândoi terifiați și am ales într-un final, eu să mă întorc la drumul meu, el la sacul mare de gunoi de la marginea drumului. Credeți-mă pe cuvânt, nu mai țin minte cum am ajuns la liceu, ci doar că a fost cea mai scurtă expediție de până atunci. M-am speriat de numa. El, ursul, își vedea de ale sale și eu l-am întrerupt; eu, școlăriță grăbită, nu voiam decât să ajung la română, la o oră decentă. S-a întâmplat să ne lovim unul de altul. Și uite așa am început să interacționez direct cu fauna orașului Brașov.

Ar mai fi povești de zis, însă mi-e să nu vă sperii prea tare. Cert e totuși că urșii din Brașov sunt cei mai simpatici. Mai ales când dai nas în nas cu ei la tine-n curte, în casă sau pe aleile de pe Tâmpa. Suntem vestiți, noi brașovenii, pentru urșii noștri, mai ales după ce am apărut la știri hrănind animalele sălbatice cu biscuiți și eugenii. Nu vă imaginați că oamenii aruncau cu ele către urs, nu. Ei îi hrăneau ținând mâncarea între buze, iar urșii lau bucățile delicioase, delicat, din gurile tupeiștilor de pe strada Jepilor. Sincer, nici nu mai știu cine de cine ar trebui să se teamă.

Lăsând poveștile cu urși la o parte, o altă întâlnire stranie din pădurile Brașovului am avut-o cu mistreții. O ditamai mistreața cu pui, în mijlocul drumului, scormonea după jir și altele asemenea. Puii chițăiau de zor, iar eu eram încremenită, cu bicicleta între picioare. Asta se întâmpla undeva în pădurile din Noua. Mi-am calculat pașii și posibilitățile, am întors bicicleta în direcție opusă, m-am suit pe ea și dusă am fost. Am rămas cu gândul la cei mici, că tare simpatici mai erau.

Însă de departe cea mai faină întâlnire am avut-o cu zveltele căprioare. Și nu vă imaginați că în vârf de munte, nu. Chiar pe aleea principală de sub Tâmpa mă perindam, pe la 6 dimineața, în încercarea de a face jogging. Ele pășteau liniștite, vreo 7-8 la număr, iarba plină de rouă dintre copaci. Am făcut liniște pe cât am putut însă magia nu a durat mult. S-au speriat de stângăciile mele și au luat-o la goană prin pădure, către vârful Tâmpa. Îmi pare rău că nu aveam smartphone pe vremea aia, să le fi făcut și eu o poză de amator.

Am mai dat nas în nas și cu vulpi, iepuri, bufnițe uriașe, veverițe, șoareci, șoimi vânători, corbi uriași și diverse păsărele. Însă nimic atât de spectaculos ca cele prezentate mai sus. Așa că dacă vreți să admirați fauna din Brașov în toate splendoare ei, vă recomand să luați la pas pădurile în zori de zi. Fiți totuși pregătiți, că nu e de ici de colo să dai nas în nas cu ursoaica sau vreun mistreț iritat. Eu am mereu după mine petarde și spray de urs, însă nu mi-au folosit niciodată. Încă. Vă îndemn totuși să vizitați Grădina Zoologică din Brașov, din cartierul Noua. E mult mai sigur.

marți, 19 aprilie 2016

De ce sunt brașovenii molcomi?


Acum că v-ați decis să dați click pe acest articol, luați-o numa-ncet, că nu-i grabă și haideți să deslușim împreună misterul. Eu una am mari dubii cu privire la această afirmație, cum că brașovenii, ardeleni fiind, ar fi molcomi. Bine, e drept, analizez chestiunea prin prismă personală, eu fiind excepția care confirmă regula.

Uitându-mă în jur, pot observa totuși că da, sunt mai molcomi ca mulți alții, însă mi-s destul de neclare motivele. Am însă câteva suspiciuni, pe care ar fi grozav să le confirmați și voi, în funcție de experiența pe care o aveți.



- aerul rece de munte, în loc să-i mâne în luptă, îi trage în canapele. Deși născuți și crescuți într-un oraș situat la poalele munților, am vaga impresie că brașovenii nu sunt neapărat fani iarnă, poate doar cei născuți în lunile astea, care e musai să găsească motive de bucurie. În rest, abia dacă zărești oameni pe străzi, în afară de cei mici și agitați, între nămeți sau pe ger. E drept, excludem orele la care se pleacă la muncă și orele la care se întoarce lumea de la job.

- pauzele lungi și dese, cheia marilor succese. Am doar impresia, ori brașovenilor nu le ajung pauzele de masă? Așa au un stil de a savura mâncarea, de a se bucura de fiecare înghițitură, de a se gândi de cinșpe ori înainte de a comanda ceva, încât timpul efectiv de îngurgitare devine insuficient, aproape inexistent. Mereu îi vezi agitați în pauză de masă, plângându-se de puținul timp pe care îl au să înșface shaorma sau să soarbă din supă. Eu una halesc atât de repede, încât cei de lângă mine nici nu apucă să-și deschidă caserolele, așa că, iar mi-e greu să înțeleg nevoia asta a integrării mâncării în toate formele posibile. Și nu-i așa că își prelungesc mereu pauzele de țigară? O fi ceva strategie, știu ei pentru ce.

- brașovenii nu se grăbesc deși se grăbesc. Dragii de ei, brașovenii, se grăbesc doar cu vorba, că graba efectivă se limitează doar la te plânge că nu-ți mai ajunge timpul să faci și asta și cealaltă, afirmând lucrurile astea în timp ce mergi în ritm de melc pe trotuar, dacă se poate și în zig-zag. Deși niciodată grăbiți, ei sunt întotdeauna pe fugă. E drept, mai vezi și câte-un alergător pe ici pe acolo, câte-o domnișoară fugind grăbită pe tocurile-i subțiri sau câte-un taximetrist ce aleargă la mașina lăsată pe avarii cât timp a fost până la covrigărie. Cum vă grăbiți voi, oameni buni, în rimtul ăla atât de lent? Eu una când chiar sunt pe fugă, apăi fac 30 de minute dintr-un capăt în altul al orașului.

- întârzie mereu la întâlniri. 8 din 10 prieteni de-ai mei garantat vor ajunge cu minim 15 minute după ora stabilită pentru întâlnire, chit că vin cu mașina sau autobuzul ce circulă în mod normal la ore fixe. Nu știu cum se face, însă dacă vrei să valorifici timpul, îți chemi partenerul de discuții cu jumătate de oră mai devreme, că va ajunge astfel la ora stabilită, timp în care tu te poți bucura de orice altceva, nu de așteptat întârziatul în stradă. Îmi amintesc în facultate, când orele de curs începeau la fix și toți studenții ce făceau naveta ajungeau la oră decentă, în timp ce brașovenii aveau nevoie de timp suplimentar pentru a parcurge un drum de 10 ori mai scurt. Cum e posibil, nu știu. Însă este mai mult decât adevărat.

- lasă întotdeauna pe mâine ce pot face azi. O fi de lene, o fi de plictiseală, o fi din nepăsare, ceet este că brașovenii preferă să amâne treaba de azi pentru mâine. Bineînțeles, eu vorbesc acum din expriența întâlnirilor avute cu vecinii mei de oraș, în decursul a imediat 30 de ani. Și dacă îți spun că au o problemă de rezolvat și îi întrebi când merg să îi dea de cap, foarte rar vor spune chiar acum sau azi. Oare de ce? Că tot mai dulce-i amânarea și tot mai lungă ziua de mâine.

Nu sunt convinsă că de-asta sunt ei molcomi și nici măcar că sunt molcomi, însă e ceva în personalitatea lor care îi face mult mai relaxați comparativ cu cetățenii altor orașe. Așa-i, cum zic eu?

vineri, 15 aprilie 2016

Top 10 Lucruri WOW pe care le spun turiștii despre Brașov


Credeți că întâmplător ne vizitează an de an mii de turiști de pe alte meleaguri sau chiar compatrioți? Ehe, vă înșelați amarnic. Brașovul are ceva ce rar găsești prin alte părți. Și nu mă refer aici doar la cea mai îngustă stradă din Europa, cel mai spectaculos centru istoric sau cele mai trăznite baruri și restaurante în centrul vechi Brașov? Cam asta spun ei despre noi. De unde știu? Secret de stat.

muntele tampa brasov


1. WOW, aveți munte fix în miezul orașului! Da, avem. Se cheamă Muntele Tâmpa și suntem mândri că putem face mișcare la doar 5 minute de buricul târgului. Avem și telecabină, restaurant taman în vârf, concursuri prin pădure și șansa de a te răcori în toi de vară toridă. E splendid, ușor accesibil și ne oferă o panoramă asupra orașului, care merită tot efortul depus pentru a ajunge până sus.

2. WOW, BisericaNeagră. Da, cel mai reprezentativ monument de arhitectură gotică din România, se află la Brașov. Iar orga bisericii negre din Brașov este cea mai mare orgă mecanică din întreaga țară. Suntem cei mai tari, știm și mulțumim de aprecieri. Nu există turist care să nu-și făcut măcar o poză cu impresionanta biserică. E, sau nu-i așa?

3. WOW, ce mâncare bună aveți! Avem, e drept. Și ai de unde-alege, mai ales că mâncarea tradițională e prima pe care trebuie să o încerci într-o țară pe care abia începi să o descoperi. Sergiana, Casa Românească, La Plăcinte, La Ceaun, Ceasu Rău și multe altele, au năucit turiști și i-au făcut să se îndrăgostească permanent de Brașov.

4. WOW, ce prietenoși sunt brașovenii! Suntem foarte prietenoși, așa este. Aproape toți știm engleză, ne descurcăm în a-i îndruma pe turiști, le putem povesti una-alta despre oraș, ba de multe ori ne și oferim să îi ajutăm cu pozele sau chiar să-i plimbăm prin centru vechi, pentru a fi siguri că nu ratează nici un obiectiv important. Pentru ei, suntem acei tineri zâmbăreți, mereu săritori și foarte isteți. Nu o zic eu, o spun turiștii, mai ales cei străini.

5. WOW, ce clădiri frumoase, parcă-i Praga! Am auzit-o nu o dată, de la oameni veniți în expediție din țări cu totul diferite. Nu știu dacă ați observat, însă turiștii străini sunt mereu cu ochii pe sus, pe străzile din Brașov. Nu avem de ce să ne mirăm, chiar am reușit să conservăm monumentele istorice și ne fălim acum cu clădiri vechi, de sute bune de ani. Grânarul, Reduta, Biserica Neagră, Bastioanele, Cetatea, troiețele din Schei, Bisericile, toate le amintesc de fascinanta Pragă, la fel de bogată arhitectural.

brasovul medieval


6. WOW, ce distracție e în cluburile de noapte! Deși pentru noi pare firesc, pentru străini faptul că în serile cu petreceri, din diverse restaurante, e o atmosferă atât de caldă și poți interacționa deschis aproape cu toți cei prezenți, este inedit. Nu sunt așa prietenoși pe cum ne imagini, ei, marea majoritate a europenilor. Cu noi poți bea ca-ntre prieteni, poți povesti și te poți distra pe cinste. Și asta o spune aproape orice turist.

7. WOW, ce femei frumoase! Cu toți străinii cu care am interacționat am rămas uimită să aud tot mereu laude la adresa brașovencelor, însă nu numai. “Pretty girls”, da. Suntem faine, fetelor, asta-i realitatea. Am așa o bagă senzație că mulți turiști vin în România ca să-și caute nevastă. Nu?

8. WOW, Poiana Brașov! E drept, pare a fi o stațiune montană ruptă din Alpi. Turiștii sunt foarte încântați de Poiană, mai ales dacă poposesc prin țărișoara noastră în toi de iarnă. Iar românii turiști sunt de acord și ei că avem cu ce, nene. Sanie, schiuri, placă, pungă și garantat nu uiți ce-nseamnă o iarnă ca-n copilărie.

brasovul vazut de sus


9. WOW, ce de munți în jurul Brașovului! Avem, avem. Piatra Craiului, Piatra Mare, Ciucaș, apoi Bucegiul și Făgărașul la care ajungi relativ ușor, toți munții din împrejurimile orașului nostru îi atrag pe cei mai exploratori dintre turiști. Nu e de mirare, când priveliștile sunt surprinzătoare, iar ciobanii îi îmbie cu cea mai bună brânză din câte au mâncat.

10. WOW, păstrați tradițiile încă vii la sate! Da, dragi turiști, însă nu doar la sate. La noi încă se iese cu colindul, se pune busuioc sub pernă, se frământă pâine și cozonaci, se fac cârnați și leibăr, jumări și pască, ouă roșii și torturi deosebite. Asta pe lângă portul popular care ne conturează viața de român, dansurile rupte din povești și legendele uimitoare. Iar noi, brașovenii, deși mai sobri ca alți români, păstrăm cu sfințenie datinile și ne manifestăm în consecință.

Bine ați venit printre noi, simpaticii brașoveni!

joi, 7 aprilie 2016

5 lucruri tâmpite pe care le poți face în Brașov


Credeai că ne-a părăsit inspirația? Ei bine, te provocăm să ni te alături în cursa pentru cele mai tâmpite lucruri pe care le poțiface în Brașov. Dacă ne scapă nouă ceva, simte-te tu liber să adaugi noi și noi motive de a-ți petrece timpul liber în cele mai inedite moduri.


piata sfatului si muzeul de istorie

  
 1. Te poți cățăra în bradul uriaș de Crăciun, din buricul târgului. Da, da, în ăla mare din Piața Sfatului. Îți faci loc frumos printre cadouri și globuri uriașe, printre luminițe și beteală, și urci cu vână până-n vârf. Nu doar că vei avea parte de cea mai tare experiență, dar cu siguranță vei deveni și vedetă. Garantat în nici 5 minute de la primul pas pe tulpina copacului, vine și presa, se ivesc și oportuniștii facebookiști, jandarmeria , ISU și toți cei necesari ca să fii sigur că apari pe prima pagină a ziarelor și în breaking news pe toate canalele de știri. Anunță-ne și pe noi. Avem o cameră full HD.

brad de craciun piata sfatului


2. Poți lipi stickere cu „Ai parcat ca un bou” pe mașinile de poliție. Glumă, glumă, însă noi chiar ne-am gândit să facem asta. În fond, de ce stau ăștia pe avarii în mijlocul străzii, chit că nu au de lucru? Bineînțeles, în afară de a opri pentru a-și cumpăra covrigi, shaorme sau sandvișuri de la Nicoli? Legea-I pentru toți, domnilor. Și e de preferat să le lipești pe parbriz, fix în mutra șoferului. Și pe oglinzi. Vreo patru bucăți. De-alea cu lipici zdravăn. 


ai parcat ca un bou

3. Te poți da cu sania pe Dobrogeanu Gherea, pe mijlocul străzii. În amintirea vremurilor demult apuse, când chiar te puteai sui pe sanie sau pungă, după caz, și să-ți dai drumul din vârf până la Universal. Acum e un pic mai greu că deszăpezesc ăștia, însă de când s-a mutat fostul dom’primar de pe stradă, se mișcă mai greuț. De-o tură tot rămâne timp. Numai că trebuie să aveți skilluri de profesioniști, că de nu puneți frână la timp, e posibil să vă pupați cu bordul vreunui jeepan. 


constantin dobrogeanu gherea

 
4. Poți circula gratis cu autobuzul, prefăcându-te că ești străin și habar nu ai pe ce planetă ești. Credeți-ne, merge. Am și încercat o dată, deși aveam bilet în buzunar. Însă e un deliciu să îți exersezi dicția de franțuz într-un mijloc de transport, mai ales dacă pseudo-franțuzul mai este și indignat. Nu-i frumos tot mereu, să nu uităm totuși că avem cele mai faine autobuze din țară și trebuie întreținute, angajații plătiți șamd. Așa că, să nu devină obișnuință vorbitul în limbi.


sens giratoriu brasov, lalele


5. Poți aduna lalele din giratorii și să le vinzi la colț de stradă. Numai să fiți atenți, atât ANAF-ul, cât și garda de mediu sunt pe fază. Făr’ de glumă. Chiar am văzut diverse persoane adunând flori de la Județean din giratoriu, însă nu a ținut prea mult activitatea. Au apărut cât ai zice lalea vreo doi malaci de la o firmă de pază și au recuperat bietele flori.
Pamflet, da? Nu vă apucați acum să întoarceți Brașovul cu susu-n jos.

vineri, 18 martie 2016

Votez pentru ghid turistic la Cetatea Prejmer

Săptămâna este pe sfârşite iar eu nu pot să-mi iau gândul de la weekend-ul ce tocmai este pe cale să înceapă (de vină o fi și vacanța prelungită cu care m-am obișnuit). Voi renunța la aglomerația orașului, la colindatul magazinelor, am în plan să vizitez sâmbătă Cetatea și Biserica Fortificată Prejmer. Aș fi preferat să fac plimbarea duminică, dar referitor la partea de program de vizită Cetatea Prejmer, duminică și luni este închisă, iar în cursul săptămânii programul este de la 09 la 15 (cel puțin pe timp de iarnă).
Sper că vremea va rămâne plăcută, dar și dacă va ninge (că tot ne-au anunţat meteorologii că iarna nu ar fi plecat cu totul de le la noi) planul rămâne neschimbat. După masa de prânz, luăm aparatul foto (am și smartphone, dar pozele făcute cu aparatul foto sunt cu mult mai reușite), niște gustări dulci, fructe (cei care au copii știu de ce) și plecăm. 

biserica fortificata prejmer brasov

Cu sinceritate vă spun că aștept cu nerăbdare să ajung și să-i spun puștiului meu de ce îmi place atât de mult Cetatea Medievală Prejmer. Sunt convinsă că la cei 5 anișori ai lui va descoperi asemănarea cu Biserica Neagră Brașov, aici mă refer la stilul gotic al construcției (chiar dacă nu va ști să-l definească). Îmi pare rău că nu există un ghid care să ne povestească tot felul de legende și mituri despre cetate. Eu știu prea puține:
1. Cea mai cunoscută legendă este aceea despre “Orga Morții”, un dispozitiv de luptă pe care erau poziționate mai multe arme cu care se trăgea simultan.
2. O legendă la fel de cunoscută spune că în cetate există o “odaie a impăcării” unde cuplurile cu probleme erau închise și obligate să mănânce din aceeași farfurie și cu același tacâm (nu știu în ce măsură funcționa, dar ținând cont de rata divorțurilor din ultimul timp, ar merita încercată metoda ).
3. O altă legendă mai puțin cunoscută spune că femeile din Prejmer sunt viclene. Se pare că în timpul unui asediu turcesc, cei din cetate au rămas fără provizii. A fost aleasă cea mai frumoasă și mai voluptoasă femeie din cetate care a fost urcată pe ziduri. Se pare că aceasta s-a dezbrăcat și a făcut gesturi obscene, fapt care i-a determinat pe turci să se îndepărteze (probabil că dacă acest lucru s-ar fi petrecut azi, rezultatul ar fi fost contrar, turcii ar fi fost mai motivați să atace cetatea).
4. Se spune că Prejmerul se mai numește și “Scaunul Fecioareleor” și asta dotorita unei înțelegeri dintre un nobil secui și turci care ar fi promis că va plăti tribut 200 de fecioare și 200 de pungi de aur.
Sunt convinsă că mai există multe legende despre Cetatea Prejmer Brașov, în 800 de ani de existența a văzut multe și are tot atâtea de povestit. Trebuie să o vedeți cu ochii dumneavoastră, merită, unde mai pui că la Cetatea Prejmer taxa de intrare este doar 8 lei (redusă la jumătate pentru copii). 

cetatea forticicata prejmer

Internetul ne pune la dispoziție informații istorice și fotografii cu Cetatea Țărănească de la Prejmer, se vorbește mult depre Biserică, despre ziduri, despre motivul construcției, etc. Eu cred că prezența unui ghid ar face vizita și mai interesantă, ar construi o poveste, o poveste frumoasă și nemuritoare.

vineri, 4 martie 2016

Popcornul, între legendă şi mâncare “fast”


Dragă cititorule, azi m-am gândit să scriu despre popcorn sau, cum se spune pe la noi, floricele de porumb. Presimt că zâmbeşti în colţul gurii… dă-mi o şansă şi lasă-mă să încerc.
Dacă te-ai întrebat vreodată când a mâncat primul om popcorn, se pare că în urmă cu mii de ani un mexican împiedicat a căzut şi a scăpat ştiuletele în jar. Eu nu pot decât să-mi închipui reacţia lui, dar cu siguranţă a crezut că-i ceva “necurat la mijloc”. De atunci s-a tot folosit ca gustare, ca accesoriu sau podoabă şi nu mare mi-ar fi mirarea ca la capitolul aranjamente florale de nuntă Braşov să găşesti un mănunchi de floricele de porumb pe masă. S-au folosit chiar la protejarea obiectelor din colete dar ideea nu a fost bună, atacul şoarecilor a fost hotărâtor.


popcorn


Ce nu ştiu eu este când s-a creat legătura aceasta între popcorn şi cinematografie ( că s-a creat în America, e clar). Poţi să mergi tu la un cinematograf în Braşov şi să nu fii întâmpinat de popcorn? La Coresi Mall, popcornul e primul expus atunci când vrei să vezi un film bun în Braşov. Şi am cumpărat, nu pot rezista mirosului... Credeţi că am putut mânca jumătate? Nici gând, avea aşa de multă sare încât mă mir că nu am avut nevoie de tratament cu cortizon.:)
Dacă mergi la cinema Cityplex Eliana Mall Braşov, tot de pocorn ai parte. Aici mai ai încă câteva modalităţi de distracţie în Braşov, depinde de vârstă (eu nu mă bag). Mai lipseşte ca la intrarea în cluburi pentru copii Braşov, cea care vinde bilete, să te întrebe dacă vrei şi o pungă de floricele că tot nu ai ce face cât copilul tău ţopăie... Sper nu le dau idei... Cum ar fi ca celebrul popcorn să se servească în baruri şi cafenele Braşov ( popcorn în For Sale când rămân fără alune) ?
Dacă vrei să seduci, încearcă în locuri romantice în Braşov, plimbă-ţi iubita pe Aleea de sub Tâmpa şi vei avea minunata ocazie să împarţi o pungă de floricele în doi, doar ţine la siluetă... :)
Acum, de câte ori vrem să ne uităm la un film bun, e musai să avem ceva de ronţăit, cel puţin o pungă de popcorn. Nu poţi digera filmul dacă stomacul tău nu digeră şi el ceva la rândul lui.
Nu cred că e vreun braşovean care să nu fi mâncat popcorn măcar o dată de la “nenea” care stă de atâţia ani la intrarea în Piaţa Sfatului Braşov. Nici nu-mi mai aduc aminte de când e acolo, lângă toneta cu “artă mobilă Braşov”, cum îmi place mie să îi spun micuţei expoziţii de tablouri. Dacă te-ai hotărât să mănânci la restaurante lângă Livada Poştei Braşov, cum ar fi Sergiana (fosta Groapă cu Bere, pentru cei nostalgici) şi ai rămas fără bani de desert, lângă cârciumă, în dreptul unei porţi de lemn, ai posibilitatea să îţi cumperi o pungă de popcorn sau o vată pe băţ (roz, poate chiar marsala :) , că e în trend). 

strada sforii

Tocmai mi-a venit o idee de business: să vând popcorn la una din intrările de pe Strada Sforii. Are potenţial, are vad comercial, doar este cea mai îngustă stradă din Europa. Aş putea să fiu în acelaşi timp şi ghid pentru turişti, ştiu şi eu să spun: Strada Sforii, Rope Street, Braşov. .. Poate fac şi un bănuţ “neimpozabil”… Vă rog să nu-mi furaţi ideea pînă mă mobilizez.
Cert este că popcornul a devenit lait motiv urban. În mintea mea se face o analogie: vânzătorul de popcorn şi flaşnetarul, două simboluri a două culturi.

marți, 23 februarie 2016

Miroase a primăvară…

Dacă în alţi ani pe vremea asta zăpada sau gerul îţi spuneau clar că este o lună de iarnă, fularul şi mănuşile fiind accesorii de nelipsit, acum nici nu ne aducem aminte când le-am purtat ultima oară. Deşi abia am trecut de jumătatea lunii februarie la Braşov miroase a primăvară: ghiocei în grădini, pomi înmuguriţi şi temperaturi blânde. 

ghiocei salbatici


Apropierea lunii martie face ca celebrele baruri şi restaurante în centrul vechi Braşov să se ia la întrecere în oferte pentru petrecerile de 8 martie, unde mai pui că la unii petrecerea va fi dublă (pe lângă 8 martie vor organiza petreceri şi în data de 5 martie, asta ca angajatele care merg dimineaţa la serviciu să poată sărbători în weekend).
Acum că tot am început să vorbim despre 8 martie, sa continuăm să dezbatem acest subiect…
  1. Unde mergi?
Aici e simplu, totul ţine de ora la care mergi. Dacă eşti soft şi vrei să bei o cafea sau un cocktail cu prietenele sau colegele după orele de serviciu te vom găsi într-una din liniştitele cafenele romantice în Braşov. Dacă eşti o petrecăreaţpă care dansează fără oprire poţi alege între cluburi cu muzică oldies din Braşov sau cluburi în care dj celebri vor mixa pe ritmuri antrenante şi vei consuma mai multe calorii într-o oră decât la sala de sport.

club studio 80 brasov

  1. Cu cine mergi?
Nu ştiu cum se întâmplă în cazul vostru, dar eu mereu sunt prinsă între două tabere şi e dificil să aleg fără să supăr pe cineva. Vă spun cu mâna pe inimă că aș renunţa la o astfel de ieşire în oraş pentru o piesă de teatru.În caz că sunteţi interesaţi, v-am pregătit şi programul. 
  1. Stand up comedy?
Cum ar fi să ieşi din tipar şi să petreci o seară râzând? Să laşi deoparte toate cluburile, barurile şi restaurantele cu obişnuitul program de striptease masculin şi să râzi cu gura până la urechi alături de actorii de stand up. Ar fi reconfortant …
  1. Concerte dedicate
Dacă ți-e dor de concerte cu muzică life, Braşovul stă bine şi la acest capitol. Nume cunoscute ale scenei naţionale şi internaţionale promit că te vor ţine cu sufletul la gură. Clubul RockstadtBraşov rule: concerte deosebite tot timpul. Pasionaţii genului cu siguranţă ştiu programul.
  1. Obsedată de carieră?
Pentru că nu ne stă capul doar la distracţie pe 8 şi 9 martie la Braşov se desfăşoară şi Târgul de Cariere, aşa că ai toate şansele să-ţi faci cadou de ziua femeii un job nou.
În concluzie: motiv de sărbătoare este, promovare este, locuri unde să mergi sunt pe placul fiecăreia dintre noi. Planifică şi acţionează!

joi, 18 februarie 2016

Viată socială nu este pe Facebook

În urmă cu câteva săptămâni ajunsesem să fiu complexată de faptul că toată lumea posta pe Facebook că merge la un concert, că merge la deschiderea unui club nou în Braşov, că merge la un curs motivaţional dedicat oamenilor care urmăresc succesul etc, locuri şi evenimente la care eu nu reuşeam să ajung, deşi îmi doream. Nu pricepeam cum au alţii timp să participe la toate şi eu , NU... şi vorba aia, am ceva cursuri de vânzări la activ care cuprind şi secţiuni de management al timpului. Dezbat subiectul cu cel mai bun prieten,un cerebral (dragul meu, dacă citeşti articolul, să ştii că nu vreau să-ţi cer nimic ).
Îmi încolţeşte în minte ideea unei vieţi duale, social vorbind: una, cea reală şi încă una, cea de pe Facebook. Nu-mi rămâne decât să verific. 

facebook da dependenta


De curând, cam în urmă cu două săptămâni, la secţiunea cluburi pentru copii Braşov, avem o noutate, un club nou pe strada Berzei, Party Nation (prefer locurile de joacă mai mici, unde copilul poate fi urmărit uşor cu privirea şi siguranţa e maximă). Mămicile cunoscute încep să acceseze butonul „particip”... În ziua cu pricina, după ora prânzului încep a da câteva telefoane în speranţa că voi face cumva să-l duc şi eu pe pici şi mă voi şi întâlni cu „fetele”. Surpriză: deşi conform „peretelui” toate mergeau, 90% aveau alte planuri. M-am mai liniştit... Cele 90 de procente mi-au dat certitudinea că nu sunt singura care aleargă de la job la bunici să ia copilul, de la bunici către casă şi realizează la miezul nopţii că a mai trecut o zi şi tot mai are câte ceva de rezolvat.
Dacă tot am început să vorbim de Facebook, să continuăm. Dacă îţi cauţi amicii în weekend, nu mai e nevoie să suni, Fecebook îţi spune clar în care baruri şi restaurante în centru vechi Braşov pot fi de găsit. Nimic mai simplu... Cred că prea puţini dintre noi nu au cel puţin două-trei imagini din cluburi Braşov surprinse în toiul distracţiei de prieteni care te-au „tăguit”, e musai să se ştie şi cu cine ai fost. Acum că vorbim de poze, de câte ori trec prin centru, nu am cum să nu văd măcar câteva fete şi cel puţin un cuplu de îndrăgostiţi care pregătesc un album de imagini cu BisericaNeagră Braşov în fundal. Puteţi să mă contraziceţi şi să spuneţi că fotografiau detalii arhitecturale, dar boticurile încordate nu mint. Este şi asta o metodă de promovare a obiectivelor turistice din Braşov .

castelul peles


Dacă e să vorbim de distracţie în jurul Braşovului, Cetatea Medievală Prejmer este un loc unde poţi face zeci de fotografii interesante pentru profilul de Facebook ca să nu mai zic de castelul Bran sau chiar Peleş (la ultimele două, pozele costă suplimentar faţă de biletul de intrare). Peretele cere sacrificii...
După umila mea părere, Facebook, folosit în exces, dăunează. Eu nu am nevoie să ştie nimeni unde sunt în orice moment( aici nu mă pot abţine să nu-i numesc pe amatorii de poze cu closet), cu cine iau masa (prietenia este intimă) sau dacă sunt în căutare de ceva gustos în cafenele şi cofetării lângă Piaţă Sfatului Braşov(or fi scumpe prăjiturile de la Vatra Ardealului, dar is bune „rău”).
Şi totuşi, Facebook mă ţine le curent cu toate evenimentele de orice natura care au loc în Braşov, de aici aflu cine vine în oraş, când se lansează o carte nouă, când se deschide un restaurant, când are loc un concert sau un curs interesant. Ca şi cei mai mulţi dintre voi, aş vrea să particip la toate, dar e imposibil, aşa că iau partea bună: sunt informată!

luni, 15 februarie 2016

Departe, departe…


Mai tineţi minte nuvela lui Barbu Delavrancea? 

Azi mă gândeam la faptul că Braşovul nostru nu va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021, trist şi adevărat. Că oraşul va avea de suferit din această cauză, iarăşi este adevărat, gândiţi-vă doar la turismul cultural care ar fi putut avea loc şi la evenimentele care ar fi putut anima oraşul. Îmi va lua ceva timp să mă acomodez cu idea… Nu vom discuta aici motivele pentru care am ieşit din cursă, eu vreau doar să subliniez că oraşul nostru este un centru cultural. 

panorama brasov
1. Suntem un oraş istorico-cultural, plin de edificii încărcate de însemnătate: Biserica Neagră (arhitectura Bisericii Negre din Braşov este unică), bastioanene (curelarilor, fierarilor, funarilor, postăvarilor,ţesătorilor, tăbăcarilor, Graft), cetatea şi biserica fortificată Prejmer, turnuri de apărare (Turnul Alb, Turnul Negru, Turnul Pulberăriei, Turnul Măcelarilor), Castelul Bran, Prima Şcoală Românească, Cetatea Râşnovului, Poarta Ecaterinei, Cetatea Braşovului, Cetatea Făgăraş, Cetăţuia, Poarta Şcheii şi lista poate continua… 

biserica fortificata Prejmer


2. Suntem un oraş în care sala Teatrului Sică Alexandrescu este plină, motiv pentru care de ceva timp a apărut şi primul teatru particular (sincer, sper că acesta este doar începutul). Nici copiii nu sunt uitaţi, pentru ei Teatrul Arlechino aduce la viaţă poveşti nemuritoare de peste 50 de ani, plus că există şi pentru ei trupe particulare si locuri unde işi pot dezvolta latura artistică de mici. Avem Centrul Cultural Reduta care este prezent în vieţile braşovenilor din 1909: a fost şi sală de concerte şi Teatru de Stat. Opera Braşov pune în scenă spectacole celebre şi emoţionante, iar la Filarmonică trebuie să-ţi iei bilete din timp. 

3. Avem muzee care să ne amintească cine am fost, care păstrează fiecare fărâmă de istorie: Muzeul Casa Mureşenilor, Muzeul de Artă, Prima Şcoală Românească, Muzeul de Etnografie, Muzeul Civilizaţiei Urbane, Muzeul Judeţean de Istorie, Muzeul Ţării Făgăraşului, Muzeul Satului Branean, Casa Memorială Gheorhe Dima, Casa Memorială Ştefan Baciu, Casa Memorială Sextil Puşcariu, Casa Memorială Valer Puşcariu, Casa Memorială St. O. Iosif, Casa Hirscher… 

4. Ne plac tradiţiile și încercăm să le păstrăm cât mai curate, mai autentice. Cel mai cunoscut evniment de acest gen este Parada Junilor din duminica Tomii. Este minunat să-i vezi călăre şi îmbrăcațţ în port tradiţional păstrat din tată în fiu pe junii tineri, pe cei bătrâni, pe junii Curcani, pe cei Dorobanţi, pe Brasovechieni, pe Roţiori şi Albiori care respectă cu sfinţenie acelaşi ritual an de an. De Pasti se merge cu stropitul la fetele de maritat. Avem festivaluri medievale, Festivalul Muntomanului, Răvăşitul oilor la Bran, Festivalul Clătitelor la Prejmer, şezători, târguri cu produse tradiţionale, Festivalul melcilor din Teliu, Balul Mestecenilor şi Balul Zoritorilor din Cristian (evenimente româno-germane), Zilele Culturale Maghiare din septembrie și lista continuă. 

junii brasov


5. Suntem un oraş dinamic avid de cultură ca sugativa de cerneală (nu daţi curs primei impresii, suntem mai molcomi şi cu bun simţ, dar nu indiferenţi). Nici expoziţiile de pictură, fotografie, sculptură sau târgurile de cărţi nu rămân nevizitate. Să nu uităm că suntem un centru universitar de valoare. La concerte de rock, jazz şi folk suntem în linia întâi, Clubul Rockstadt Braşov fiind un simbol în acest sens. Când vine vorba de activităţi timp liber Braşov noi mergem la teatru, la operă, la filarmonică sau la film. Nici sporturile nu sunt de neglijat, ce-i drept, natura ne ajută.
Poate să-mi spună mie orice comisie că nu suntem brici la cultură, eu îmi cunoasc vecinii şi oraşul mai bine. Noi ştim ce evenimente au loc în Braşov, poate mai avem de lucru la capitolul promovare, dar asta pentru că suntem modeșşi.
2021 nu va fi anul meu preferat, pentru că nu voi uita că ar fi putut fi altfel, dar noi, braşovenii, vom fi uman şi cultural departe, departe…
Să auzim de bine!